Săptămâna Europeană a Vaccinării – 24-30 aprilie 2016

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Campania din anul 2016 subliniază necesitatea imunizării pe tot parcursul vieții și caută să atragă atenția lumii față de importanța critică a abordării persoanelor vulnerabile, mai ales a celor care trăiesc în situații de conflict sau se află în situații de urgență.

În perioada 24-30 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă și de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte de vaccinare accesibile comunităţilor cu acoperiri vaccinale suboptimale.

Tema campaniei este: ”Remedierea lacunelor de vaccinare”, scopul fiind creșterea acoperirii vaccinale prin atragerea atenției și prin creșterea gradului de conștientizare asupra importanței vaccinării, cu un accent special pe grupurile vulnerabile. Reapariția rujeolei și rubeolei va rămâne o amenințare constantă, oriunde persistă lacunele de vaccinare.

Obiectivele  campaniei prilejuită de celebrarea Săptămânii Europene a Vaccinării 2016 sunt:

  • creșterea acoperirii vaccinale, mai ales prin abordarea grupurilor vulnerabilecu acoperiri vaccinale suboptimale;
  • creșterea angajamentului față de vaccinare la nivel politic, profesional și personal;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în rândul părinților și al altor persoane care îngrijesc copii, profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie politică și al mass-media;
  • creșterea succesului programelor de vaccinare, prin transmiterea de informații corecte și din surse avizate referitoare la riscurile și beneficiile vaccinării, precum  și utilizare  unor metode și mijloace de comunicare adecvată.

Campania se adresează următoarelor grupuri ţintă: Părinți și alte persoane care îngrijesc copii, Grupe de populație considerate la risc, Grupuri vulnerabile sau greu accesibile, Profesioniști din sistemul sanitar, Factori de decizie politică, Mass-media.

Mesajele cheie ale campaniei sunt:

  • Succesele obținute în multe țări demonstrează că rujeola și rubeola pot fi eliminate din toate țările din Regiunea Europeană prin vaccinare susținută.
  • Creșterea gradului de conștientizare și angajamentul sunt necesare pentru a reduce lacunele de vaccinare și pentru a menține tendința spre eliminare a bolilor prevenibile prin vaccinare.
  • Vaccinarea fiecărui copil este esențială pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții.
  • Vaccinarea salvează vieți!
  • Prin vaccinare, bolile pot fi controlate și eliminate.

S-au făcut progrese enorme în vederea atingerii acestui obiectiv, dar sunt necesare o conștientizare mai intensă și un angajament solid pentru a remedia lacunele rămase în vaccinare și pentru a preveni viitoarele focare de îmbolnăvire. În concordanță cu tema globală – Remedierea lacunelor de vaccinare – Săptămâna Europeană a Vaccinării din anul 2016 va impulsiona îmbunătățirea nivelului de cunoștințe privind statutul rujeolei și rubeolei în Regiunea Europeană și va stimula acțiuni necesare în toate țările pentru a se asigura o protecție echitabilă a întregii populații față de aceste boli.

În România, Campania pentru celebrarea Săptămânii Europene a Vaccinării  este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică  și implementată de către specialiștii. Direcțiilor de Sănătate  Publuică Județene. Acestea vor organiza la nivel județean activități de informare, educare, comunicare în cadrul cărora vor fi diseminate mesajele cheie ale campaniei.

Materialele de informare pot fi accesate la adresa: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/vaccinarea

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Free Best Free WordPress Themes | Thanks to WordPress Themes Free, WordPress Themes and Themes Directory