ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII – 21 mai 2016

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi dedicată conştientizării problemelor asociate cu şi cauzate de această afecţiune  şi este celebrată în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă. Guvernele naţiunilor europene, Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încearcă să combată epidemia pe care o reprezintă surplusul de greutate corporală şi obezitatea în Europa.  În conformitate cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), supraponderea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală. Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an ca urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi. La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. În 2014 peste 1,9 miliarde de adulți peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi. Peste 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2014, iar 13% erau obezi. Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. În 2013, 42 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi.

Tema campaniei din 2016 este “Să acționăm pentru un viitor sănătos!”, şi sloganul: “Ne hrănim, ne mișcăm, de kilograme în plus să scăpăm!”

În acest context în perioada 21 – 31 mai 2016 se va derula campania de IEC oraganizată în cadrul  Subprogramului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate  al Ministerului Sănătății.

Scopul campaniei este cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național, pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul obezității. În același timp, campania sprijină cetățenii europeni care sunt supraponderali sau obezi pentru a face modificari ale stilului de viață, pentru a gestiona greutatea lor și de a ameliora starea generală de sănătate și calitatea vieții.

Obiectivele campaniei sunt:

  1. Sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate și implicațiile medico-sociale ale acesteia.
  2. Recunoașterea obezității de către Uniunea Europeană și guvernele statelor membre ca o boală cronică și conștientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atât persoanelor fizice cât și sistemelor de sănătate.
  3. Creșterea accesului la îngrijire și tratament pentru cei care sunt supraponderali sau care sunt obezi.
  4. Sprijinirea inițiativelor Asociației Europene de Studiu a Obezității (EASO) și ale asociațiilor naționale și centrelor colaboratoare.

Campania se adresează  copiilor și tinerilor între 3-18 ani, părinților, cadrelor didactice din unitățile de învățământ, medici de familie și decidenților decidenților de la nivel național, regional, județean și local în problematica obezităţii, mass-media.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Supragreutatea și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă a grăsimii, cu afectarea sănătății.
  • Obezitatea este deseori cauzată de factori mult deasupra controlului individului. Știința arată că genetica are rol în apariția obezității.
  • Schimbările în obiceiurile alimentare și în cele legate de activitățile fizice sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu și a celor sociale, asociate cu dezvoltarea și lipsa unor politici de susținere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, distribuție, comercializare și educație.
  • Supragreutatea și obezitatea sunt probleme de sănătate publică și este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și efectuarea unui tratament adecvat.
  • Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creșterii prevalenței obezității la adult atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare.

Materialele de informare pot fi accesate AICI.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Free Best Free WordPress Themes | Thanks to WordPress Themes Free, WordPress Themes and Themes Directory