I. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 22 noiembrie 2015 pentru Guineea si Sierra Leone:

Total cazuri/decese: 28.637 cazuri, 11.314 decese

Trei cazuri confirmate de infectie cu virus ebola au fost inregistrate in Liberia (tara declarata libera de infectie cu virus ebola la data de 3 septembrie 2015). Primul caz raportat a fost un baiat in varsta de 15 ani care a avut o proba pozitiva dupa ce a fost internat intr-un spital din zona capitalei Monrovia. El a fost transferat intr-un centru de tratament ebola impreuna cu cinci membri ai familiei. Doi dintre membrii familiei (un frate in varsta de 8 ani si tatal in varsta de 40 de ani) au avut rezultat pozitiv la testele de laborator. Pe langa membrii familiei, au fost identificati 149 de contacti, incluzand 10 cadre medicale ce au avut contact direct cu baiatul de 15 ani inainte ca acesta sa fie izolat. A fost declansata o investigatie pentru a determina originea infectiei.

 

Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:

- Guinea, 3804 cazuri din care 2536 decese

La data de 22 noiembrie s-au inregistrat 6 zile de cand ultimul caz din Guineea a avut o a doua proba negativa consecutiva la testele de laborator. Ultimul caz confirmat in Guineea a fost inregistrat la data de 29 octombrie 2015.

 

La data de 7 noiembrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca transmiterea infectiei cu virus ebola a fost intrerupta in Sierra Leone. Sierra Leone a intrat in perioada de 90 de zile de supraveghere sporita, perioada care se va incheia la data de 5 februarie 2016. Atat Sierra Leone cat si Liberia au reusit sa atinga obiectivul 1 din strategia de raspuns: intreruperea tuturor lanturilor de transmitere a infectiei cu virus ebola.

 

Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

Alte tari afectate sau tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese), in Mali (8 cazuri din care 6 decese) la data de 18 ianuarie, in SUA (4 cazuri din care 1 deces), in Marea Britanie (1 caz din care 0 decese) si in Italia (1 caz din care 0 decese)

 

II. Situatia pe teritoriul U.E.

Nu s-au inregistrat alerte reale.

 

III. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

Documentul integral, in limba engleza, poate fi accesat: AICI