Comunicat de presă

București, 24 martie 2021

 

 

PRECIZARE DE PRESĂ

 

 

 

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public referitoare la cele 89 de persoane decedate în urma infecției cu virusul SARS CoV-2 și care au fost vaccinate, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări.

 

 

În perioada 27.12.2020-14.03.2021, la INSP au fost raportate RAPI și investigate, 5 decese suspecte post vaccinare, fără o legătură de cauzalitate cu vaccinarea.

 

În intervalul 1.01-14.03.2021, la nivel național au fost înregistrate 89 de decese în rândul persoanelor confirmate cu virusul SARS CoV-2 și care au fost vaccinate. Totodată, în același interval de timp, în 12 dintre situații, persoanele au primit atât prima doză, cât și a doua doză de vaccin.

 

Pentru prezentarea corectă a contextului în care aceste date au fost preluate în spațiul public, facem precizarea că dintre cele 89 de decese comunicate, 77 de persoane au decedat, în medie la 23 de zile după prima doză. De asemenea, 76 de persoane dintre acestea au fost confirmate cu COVID-19, în medie, la 12 zile după administrarea primei doze, iar o persoană a efectuat prima doză de vaccin la 14 zile după confirmarea infecției.

 

Menționăm că 12 persoane vaccinate cu a doua doză au decedat, în medie, la 14 zile după administrarea rapelului, iar diagnosticul de COVID a fost stabilit, în medie, la 10 zile după a doua doză.

 

Media de vârstă a  persoanelor decedate este de 72 de ani, toate având în istoricul medical comorbidități.

 

Analiza datelor arată că nu există nicio legătură directă între vaccinare și deces. Având în vedere timpul scurs de la data vaccinării la data confirmării cu infecție SARS CoV-2, vaccinarea acestor persoane nu a asigurat protecția optimă în fața infecției.

 

 

Pentru o corectă informare a publicului, Institutul Național de Sănătate Publică, dorește să facă următoarele clarificări față de recentele articole apărute în spațiul public, privind gestionarea centrelor de vaccinare.

În acest sens precizăm că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată și administrată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Centrele de vaccinare sunt  organizate de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și sunt comunicate atât INSP cât și STS pentru a le asigura funcționalitatea. Orice solicitare de blocare a programărilor este făcută de către DSPJ printr-o cerere adresată STS, în baza solicitărilor autorităților publice locale și/sau a unităților sanitare.

Ca urmare, INSP nu are atribuții și drepturi de administrare a platformei de programare care este administrată de o altă instituție.

 

Două cazuri noi de Covid-19 confirmate cu varianta Africa de Sud - Linia genetica B.1.351

 

 Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  a fost informat, de către laboratorul MedLife, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, noua variantă Africa de Sud - Linia genetica B.1.351.

 Primul caz este o persoană de sex feminin, din Mun București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată.

Primele 2 cazuri confirmate cu varianta braziliană P.1 a SARS-CoV-2

 

 

Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

 

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.

Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfășurare.

 

Bolile infecțioase precum  hepatita , poliomielita, difteria, tetanusul, au reprezentat, în trecut, o importantă cauză de deces. Dezvolatrea vaccinurilor a dus, prin imunizarea pasivă, la stoparea răspândirii infecțiilor, la salvarea de vieți și uneori chiar la eradicarea bolilor.  

Astăzi, omenirea trece prin aceleași perioade pe care poate le credeam de mult apuse. Infecția cu Covid-19 a dus până în prezent, la nivel global, la 81.260.388 de cazuri confirmate, dintre care 1.774.653 de decese.

Avem însă avantajul de a beneficia de efectele unui vaccin în mai puțin de un an de la apariția infecției, campania de vaccinare anti Covid-19  începând în România, precum și în celelalte state membre UE, pe data de 27 decembrie 2020. Vaccinul este sigur, administarea este similară celei pentru vaccinul antigripal, fiind necesare două doze, pentru obținerea protecției. 

Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură cale de apărare de care dispunem pentru a limita răspândirea imbolnăvirii și un important pas spre reluarea activităților. În România vaccinarea este gratuită și voluntară.

Institutul Național de Sănătate Publică susține și recomandă vaccinarea. Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare, să fie parte din eforturile, depuse la nivel mondial, de a limita răspândirea cu Covid-19.

 

vaccinare