1. Ce este Ebola?

Infecția cu virusul Ebola, sau febra hemoragică: o boală rară şi extrem de gravă, cel mai frecvent întâlnită în Africa, şi având un indice al mortalităţii cuprins între 25%-90% dintre personanele infectate. Transmiterea virusului se face cu uşurinţă prin contact direct între persoane, mai exact prin sânge şi schimbul de fluide. Primul diagnostic al infectării cu virusul Ebola datează din anul 1976, în Republica Democratică Congo, în Africa, urmând ca următoarele cazuri să fie semnalate tot în Africa.

 

 2. Care sunt simptomele infecției?

În majoritatea cazurilor, o persoană infectată semnalează febră, slăbiciune, dureri musculare şi articulare, dureri de cap urmate de o senzaţie de slăbiciune progresivă, lipsa poftei de mâncare, diaree (uneori conţinând urme de sânge şi/sau mucus), greaţă şi vărsături. Simptomele iniţiale nu sunt extrem de specifice şi adesea sunt similare cu cele ale altor bolilor mai des întâlnite, cum ar fi răceala sau malaria. Următoarele simptome, distinctive, sunt mai severe: sângerarea nasului, a gingiilor şi/sau a pielii şi vărsături/scaun cu sânge. Alte simptome asociate sunt erupţiile cutanate, gâtul inflamat şi dificutlăţi în înghiţire. Perioada de incubaţie a virusului poate fi între 2 şi 21 zile – de când o persoană a fost infectată până când încep să apară simptomele.

 

 3. Care sunt modalităţile de infectare?

O persoană se poate infecta cu virusul Ebola prin contact direct cu sângele, secreţiile, ţesuturile, organele, sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate, vii sau decedate. Transmiterea virusului se poate face totodată şi prin materiale contaminate cu respectivele fluide provenind de la o persoană infectată. Virusul Ebola se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat cu pacienţi recent vindecaţi de această boală – studiile arătând că virusul poate fi prezent în spermă (lichide seminale) până la 3 luni de la vindecarea propriu-zisă.

Virusul Ebola este transmis prin fluide şi nu prin aer, aşadar este foarte puţin probabil ca o persoană să se infecteze doar prin contactul cu un bolnav diagnosticat cu Ebola (fără a avea contact direct cu fluide).

Majoritatea persoanelor s-au infectat cu virusul datorită manipulării leşurilor animale infectate (în necunoştinţă de cauză) cum ar fi de cimpanzei sau lilieci.

 

4. Cât este de contagioasă este infecția cu virusul Ebola?

Persoanele devin contagioase odată ce încep să prezinte simptome. Riscul de infecție în contactul cu persoanele aflate în stagiile precoce ale bolii este relativ scăzut. Riscul de infecție creşte cu cât stadiul persoanei diagnosticate cu Ebola este mai avansat.

 

5. Care este tratamentul?

Până în momentul de faţă nu există un tratament general aprobat pentru tratarea infecţiei cu virusul Ebola, ci doar tratament „de sprijin” – îngrijiri medicale specializate pentru a atenua simptomele şi a preveni complicaţiile ulterioare sau efectele secundare.

 

6. Există alerte de călătorie în acest context?

Va rugăm să consultaţi website-ul autorităţilor responsabile de relaţiile cu tările străine pentru a vă oferi sfaturi de călătorie şi informaţii specifice cu privire la situaţia de actualitate a alertelor de călătorie în contextul ţărilor cu risc mare de infecție cu virusul Ebola, precum şi alte sfaturi de călătorie în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei respective. http://www.mae.ro/travel-alerts

 

7. Când este momentul să mă prezint la doctor?

Este necesară vizita de urgenţă la doctor şi prezentarea în detaliu a simptomelor precum şi a istoricului ultimelor călătorii efectuate dacă: semnalaţi febra, dureri musculare, slabiciune, dureri de cap sau inflamaţii în gât; dacă aţi fost într-o zonă cunoscută ca având un grad ridicat de infectare cu virusul Ebola, sau dacă aţi avut contact cu sânge, secreţii, organe sau alte fluide corporale ale unor persoane infectate cu acest virus (vii sau decedate).

 

8. Care este rata de mortalitate?

Rata de mortalitate se calculează prin proporția persoanelor diagnosticate cu infecția cu virusul Ebola și persoanele decedate datorită infecției – până în momentul de fața această rată este între 25 – 90 % în functie de tipul virusului și a focarului de incecție.

 

9. Cât de rezistent este virusul?

Virusul Ebola este sensibil la dezinfectanți și înălbitor și este distrus prin încălzire.

 

10. Există un vaccin?

În momentul de față nu există un vaccin aprobat, cercetarea fiind în plină desfășurare.

 

11. Care este sursa virusului?

Se consideră că virusul Ebola este prezent la animalele sălbatice din zona Africii Sub-Sahariene. Virusul este prezent la animale precum lilieci de fructe, cimpanzei, gorile și antilope, iar infecțiile la om s-au realizat prin contactul direct cu acestea.

 

12. Cum poate fi oprită epidemia într-un focar de infecție?

Un focar de infecție cu virusul Ebola poate fi oprit prin ruperea lanțului de transmisie. Acest lucru poate fi făcut prin izolarea pacienților confirmați și suspectați pentru a preveni transmiterea infecției mai departe. În acelasi timp, persoanele care au fost în legatură cu pacienții sunt de asemenea contactate și monitorzate pentre a identifica și prevenii posibile infecții.

 

13. Cum mă pot proteja de infecția cu virusul Ebola?

Persoanele care locuiesc sau vizitează țările afectate de aceasta infecție trebuie să ia urmatoarele masuri:

  • Evitarea contactului cu pacienții simptomatici și / sau fluidele corporale ale acestora
  • Evitarea contactului cu cadavre și / sau fluide corporale de la pacienți decedați
  • Evitarea contactului cu animale sălbatice (inclusiv maimuțe, antilope de pădure, rozătoare și lilieci), atât vii cât si moarte, precum și consumarea cărnii acestora.
  • Spălarea mâinilor cu regularitate, folosind săpun sau antiseptice

 

14. Care sunt riscurile ca turiștii care vin din țările infectate să aducă Ebola în Europa?

Persoanele infectate cu virusul Ebola pot ajunge în Europa fără ca ei să știe că au contractat boala. Simptomele bolii se pot manifesta din timpul călătoriei, odată ce au ajuns la destinație sau după o perioadă de timp.

Autoritățile de sănătate publică din țările europene pot detecta în mod eficient și confirma cazurile de infecție cu virusul ebola, prevenind astfel răspândirea acestuia.

Riscul transmiterii infecției la persoanele apropiate sau în unitățile de asistență medicală este foarte mic, dacă sunt puse în aplicare măsurile de prevenție.

 

Documentul original, in limba engleza, poate fi accesat aici