Bolile infecțioase precum  hepatita , poliomielita, difteria, tetanusul, au reprezentat, în trecut, o importantă cauză de deces. Dezvolatrea vaccinurilor a dus, prin imunizarea pasivă, la stoparea răspândirii infecțiilor, la salvarea de vieți și uneori chiar la eradicarea bolilor.  

Astăzi, omenirea trece prin aceleași perioade pe care poate le credeam de mult apuse. Infecția cu Covid-19 a dus până în prezent, la nivel global, la 81.260.388 de cazuri confirmate, dintre care 1.774.653 de decese.

Avem însă avantajul de a beneficia de efectele unui vaccin în mai puțin de un an de la apariția infecției, campania de vaccinare anti Covid-19  începând în România, precum și în celelalte state membre UE, pe data de 27 decembrie 2020. Vaccinul este sigur, administarea este similară celei pentru vaccinul antigripal, fiind necesare două doze, pentru obținerea protecției. 

Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură cale de apărare de care dispunem pentru a limita răspândirea imbolnăvirii și un important pas spre reluarea activităților. În România vaccinarea este gratuită și voluntară.

Institutul Național de Sănătate Publică susține și recomandă vaccinarea. Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare, să fie parte din eforturile, depuse la nivel mondial, de a limita răspândirea cu Covid-19.

 

vaccinare