Pandemia COVID-19 a creat o urgență globală de sănătate publică care pune la încercare societățile, sistemele de sănătate și economiile naționale din întreaga lume. De la începutul pandemiei, cunoștințele despre dinamica transmisiei, prezentarea clinică, sechelele pe termen lung și factorii de risc pentru progresia bolii s-au îmbunătățit constant. S-au obținut dovezi privind eficacitatea strategiilor de tratament provenite din studiile clinice și au fost puse în aplicare măsuri preventive cum ar fi distanțarea fizică și campaniile de vaccinare. Cu toate acestea, există încă o nevoie urgentă pentru cercetarea standardizată, conectând mai multe țări și concentrându-se asupra diferitelor aspecte ale acestei pandemii. Colectarea datelor de înaltă calitate și a probelor biologice provenite de la cohorte mari multicentrice sunt necesare pentru a permite luarea rapidă și eficientă a deciziilor, cu o atenție deosebită asupra transferabilității informațiilor colectate.

          Proiectul ORCHESTRA este un proiect internațional de cercetare de trei ani ale cărui rezultate vizează combaterea pandemiei COVID-19. ORCHESTRA oferă o abordare inovatoare pentru a învăța din criza pandemiei SARS-CoV-2, pentru a obține recomandări de gestionare ulterioară a COVID-19 și pentru a pregăti comunitatea științifică pentru viitoarele valuri pandemice. Proiectul ORCHESTRA își propune să furnizeze dovezi științifice solide pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor cauzate de SARS-CoV-2 evaluând aspectele epidemiologice, clinice, microbiologice și genotipice ale populațiilor, factorii de mediu și socio-economici. Proiectul se bazează pe cohorte de populație constituite la scară largă în Europa (Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, România, Țările de Jos, Luxemburg și Slovacia) și în afara Europei (India, Brazilia, Congo și Gabon).

          Scopul principal al ORCHESTRA este crearea unei noi cohorte paneuropene care să aplice protocoale omogene pentru colectarea datelor, partajarea datelor, eșantionarea și urmărirea, care poate să contribuie la progresul rapid al cunoștințelor privind controlul și gestionarea COVID-19. ORCHESTRA va include: indivizi negativi la SARS-CoV-2, pacienți cu infecții cu SARS-CoV-2, inclusiv persoanele fragile (copii, vârstnici, transplantați, oncologici, infectați cu HIV și cei cu boala Parkinson sau boală reumatologică), lucrători din domeniul sănătății (health care workers, HCW).

          COVID-19 poate duce la simptome prelungite, afectarea sănătații mentale chiar și la adulții tineri și copiii fără afecțiuni medicale cronice preexistente. Povara sechelelor pe termen lung ale COVID-19 și mecanismele de bază fiziopatologice rămân necunoscute. Rezultatele urmăririi unor cohorte mari de subiecți sunt necesare în special pentru a înțelege pe deplin caracteristicile și factorii de risc pentru consecințele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2.

          Din punct de vedere al sănătății ocupaționale, acest studiu va permite investigarea factorilor determinanți ai infecției în rândul personalului medical în țări care au experimentat diverse niveluri de severitate a pandemiei COVID-19 și au implementat diferite abordări pentru prevenirea infecției în rândul HCW. Se vor urmări și alte aspecte încă neexplorate pe deplin: răspunsul imun după boală și vaccinare, inclusiv posibilitatea de infectare/reinfectare.

          Toate detaliile se pot consulta pe pagina oficială a proiectului: https://orchestra-cohort.eu/

          În cadrul proiectului ORCHESTRA, INSP-CNMRMC participă la pachetul de lucru 5 (WP5) care își propune:

  •           să investigheze incidența infecției cu SARS-CoV-2 la HCW vaccinați și nevaccinați.
  •        să evalueze efectele pe termen lung ale COVID-19 inclusiv efectele psihologice
  •         să evalueze impactul psiho-emoțional al pandemiei COVID-19 asupra HCW
  •           să definească durata imunității indusă de infecția naturală și vaccinare și riscul de reinfectare
  •         să elaboreze recomandări privind strategiile de prevenire a infecției în rândul HCW