HOME

insp-poza

Institutul Național de Sănătate Publică este promotorul proiectului  „Intervenții la  mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viață în România derulat în cadrul Programului RO 19 „Inițiative în sănătatea publică”, al cărui Operator de Program este Ministerul Sănătății. Proiectul se implementează pe o perioadă de 35 de luni: iunie 2014-aprilie 2017. Proiectul este realizat în parteneriat cu: Fundația Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF), Alianța de Luptă Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), Asociația de Psihologia Sănătății din România (APSR), Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș (UMF Târgu-Mureș).

Obiectivul general:

Prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) legate de stilul de viață prin intervenții structurate pe mai multe niveluri și o abordare integrată a acestora.

Obiective specifice:

OS1. Îmbunătățirea capacității, în vederea punerii efective în aplicare a intervențiilor de prevenție adresate factorilor de risc major privind stilul de viață (alimentație, activitate fizică, consumul de alcool și tutun) la nivelul asistenței medicale primare (AMP).

OS2. Crearea capacității instituționale pentru susținerea schimbărilor comportamentale prin mesaje legate de un stil de viață bazat pe alimentație sănătoasă și activitate fizică la copii și adolescenți.

OS3. Dezvoltarea / susținerea de politici/strategii/cadru legislativ mai eficiente necesare acțiunii durabile.

OS4. Asigurarea managementului corespunzător proiectului, inclusiv vizibilitatea proiectului / statului donor.

Proiectul a fost conceput în vederea atingerii obiectivelor sale prin intermediul a două componente principale, și anume:

Componenta A – componenta asistenței medicale primare – ce are ca scop consolidarea eforturilor anterioare ale Ministerului Sănătății privind elaborarea și promovarea orientărilor de practică clinică bazate pe dovezi privind asistența medicală primară (AMP) în vederea creșterii capabilității tehnice a personalului medical (medici de familie, asistente de medicină de familie în colaborare cu asistentele comunitare) pentru a oferi servicii preventive mai eficiente pentru cei asigurați si neasigurați din comunitătile țintă.

Componenta B – componenta asistenței medicale comunitare – care se bazează pe intervenția de formare în domeniul sănătății publice în vederea consolidării asistenței comunitare pentru copii și adolescenți. În mod specific, aceasta are ca scop creșterea capacității educaționale și profesionale a instituțiilor (școli și grădinițe) din comunitățile pilot pentru a oferi, în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății, asistență pentru Informare Educație Comunicare / Comunicare privind Schimbarea Comportamentului (IEC / CSC), asistență care va promova și consolida comportamente sănătoase și un stil de viață sănătos la vârste fragede.

Bugetul total: 1.384.180 euro din care 85% este finanțarea din Granturile Norvegiene 2009-2014, iar 15% reprezintă cofinanțarea națională, asigurată de Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program.

Mai multe informatii despre granturile norvegiene

Powered by WordPress | Free Best Free WordPress Themes | Thanks to WordPress Themes Free, WordPress Themes and Themes Directory